Symboli

Lyseon lippu.
Lyseon lippu.

JYLY:n ja Lyseon yhteinen symboli kuvaa Eosta, joka on kreikkalaisessa mytologiassa aamuruskon jumalatar. Joka aamu hän avaa idän portit ja päästää siten veljensä Helioksen vaunut taivaalle. Hän mahdollistaa auringon nousun. Samaan tapaan Lyseo aikoinaan sytytti suomenkielisen kulttuurin valon.

Eos, joka tunnetaan roomalaisessa mytologiassa nimellä Aurora, kantaa piirroksessa selässään soihtua kantavaa Fosforusta, roomalaisittain Luciferia. Lucifer ei tietenkään viittaa vihtahousuun, vaan nimitys on varattu ennen perkele-merkitysten muodostumista Aamuntähdelle. Silti JYLY:n symboli herättää varmasti aina keskustelua, kun siinä oleva Lucifer mainitaan. Kannattaa kokeilla!

JYLY:n huivi ylioppilaslakin alla.
JYLY:n huivi ylioppilaslakin alla.

***

Itse symboli sanana tarkoittaa sopimuksenvaraista merkkiä ja koostuu niin ikään antiikin aikoihin palautuvista osasista. Sanan alku johtuu etuliitteestä syn-, joka merkitsee yhteenliittämistä. Sen huomaa sellaisissa sanoissa kuin synteesi tai syntikka. Sanan loppu puolestaan tulee verbistä bállein eli ’heittää’. Merkityksen näkee edelleen esimerkiksi sanassa ballistiikka. Ballistiikka tutkii ammusten liikkeitä: sitä mitkä voimat heittävät luodit ja ohjukset matkaansa. Symboli on siis sananmukaisesti yhteen heittämistä.

Alunperin symbolit olivat sanan alkuperäisen merkityksen mukaisesti esineitä, jotka ystävykset hajottivat kahteen osaan. Toinen ystävistä sai toisen osan, toinen toisen. Kun jälleen kohdattiin, saatettiin yhteenkuuluvuus todistaa asettamalla osaset yhteen. Samalla tavalla lyseolainen tunnistaa toisen lyseolaisen Eos-symbolista, joka esiintyy solmiossa ja huivissa ja nyt myös rintamerkeissä sekä tarroissa. Lisäksi symboli on koulun sinetissä ja lipussa.

***

Thorvaldsenin reliefin duplikaatti Lyseotalossa.
Thorvaldsenin reliefin duplikaatti Lyseotalossa.

Eos ja Fosforus ovat kulkeutuneet Lyseon ja JYLY:n käyttöön tanskalaisen kuvanveistäjän Bertel Thorvaldsenin pyöreästä reliefistä Päivä. Thorvaldsen valmisti sen Roomassa vuonna 1815 teospariksi toiselle työlleen . Päivän asetelma päätyi vuosina 1854–1866 ilmestyneen Eos-lastenlehden vinjettikuvaksi, ja lehdestä saatiin idea Lyseon tai oikeammin sen edeltäjän Jyväskylän alkeisopiston sinetiksi.

Tarkemmin symbolista ja sen päätymisestä Lyseon käyttöön voi lukea professori Janne Vilkunan artikkelista, joka on julkaistu JYLY:n kirjassa Lyseon poikia (1995).

Eos-aiheinen Lyseon lippu naulattiin Lyseon satavuotisjuhlissa 1958. Kuva: Keski-Suomen museo. Kuvaaja tuntematon.