Keskustelutilaisuus lukioista torstaina 27.10. klo 14

Jyväskylän lukioiden opiskelijakunnat järjestävät avoimen keskustelutilaisuuden torstaina 27.10 klo 14 Schildtin lukion auditoriossa otsikolla ”Jyväskylän lukioiden tilanne opiskelijoiden näkökulmasta”. Paikalle kutsutaan puolueiden valtuustoryhmien puheenjohtajistot ja nuorien vanhempia. Tervetuloa!

Julkiseen keskusteluun voi somessa osallistua hashtagillä #lukiotnousuun .

Schildtin lukio: Wilhelm Schildtin katu 2

 

Opiskelijoiden kutsu:

KUTSU AVOIMEEN KESKUSTELUTILAISUUTEEN TORSTAINA 27.10 KLO 14 SCHILDTIN LUKION AUDITORIOSSA, OSOITTEESSA WILHELM SCHILDTIN KATU 2

AIHE: ”Jyväskylän lukioiden tilanne opiskelijoiden näkökulmasta”

Jyväskylän lukioiden opiskelijakunnat ovat olleet huolissaan omasta koulutuksestaan jo pitkän aikaa. Kurssimäärät ovat vähentyneet tuntuvasti vuosien varrella ja kerran jaksossa avattavasta kurssitarjottimesta on tullut taistelutanner opiskelijoille, jotka koittavat koota omaa lukiopolkuaan. Ryhmäkoot tunneilla ovat nousseet uuteen maksimiinsa 38, mistä silti huolimatta useilla kursseilla on yli 40 henkeä. Muilla pienemmilläkin kursseilla opiskelijoilla on vaikeuksia mahtua luokkahuoneisiin, ja tulevaisuus ei näytä paremmalta. Erityisesti kurssitarjonnan suppeneminen koskee taide- ja taitoaineista kiinnostuneita opiskelijoita. Lukiot ovat tunnettuja nuorten keskuudessa yksilöllisistä opiskelulinjoista, jotka joutuvat tarkastelun alle. Luonnontieteellis-, liikunta- ja yrittäjyyslinjat ovat uhattuina, kansainvälisestä IB- lukiosta ja ilmailulukiosta puhumattakaan. Lukioiden kolmesta värikkäästä vuodesta tuleekin harmaa putki, jossa yksilölliset opintosuunnitelmat uhkaavat väistyä. Eniten tilanteesta kärsivät tukea vaativat opiskelijat, jotka eivät sopeudu muutoksiin tarpeeksi nopeasti, sillä opiskeluvaikeuksien, sähköisiin ylioppilaskirjoituksien tai itsenäisen opiskelun tukemiseen ei riitä jatkossa resursseja. Vaikka opiskelija löytäisi kutsumuksensa lukiossa, hän lähtee korkeakoulukilpaan muiden kuntien opiskelijoihin verrattuna huonommasta asemasta.

Lukio ei ole vain vaihe, joka voidaan sivuttaa sillä ajatuksella, että myöhemminkin kerkeää tehdä asioita, eli täyttää niitä omia unelmiaan. Parhaimmillaan lukio on ainutlaatuinen osa elämää, ja se valmistaa nuorta kohti aikuisuutta. Lukiossa usein löydetään omat vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet. Itsetunto kasvaa, kun saa olla muiden samanhenkisten nuorten kanssa ja kokee onnistumisia opinnoissaan. Monipuolinen ja riittävä kurssitarjonta antaa opiskelijalle mahdollisuuden löytää itseään kiinnostava ala. Aktiivinen ja osallistava lukiokoulutus tukee nuorta tämän tulevaisuuden haaveissaan. Monet opituista taidoista ovat suoraan sovellettavissa jatko-opintoihin sekä työelämään. Usein puhutaan, että lukioita ei saa unohtaa. Tarkempi kuvaus olisi, että nuoria ja heidän tulevaisuuttaan ei saa unohtaa. Ja lukiot ovat osa meitä nyt ja jatkossa.

Tämän kutsun siivittämänä haluaisin toivottaa tervetulleiksi teidät tähän avoimeen keskustelutilaisuuteen. Hetki kannattaa käyttää, sillä tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla nuoria sekä heidän mielipiteitään.

Lisätietoja voi pyytää Jyväskylän Lyseon lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Oona Huttuselta, 0451247810, oona.huttunen@hotmail.fi.

Jyväskylän Lyseon lukion opiskelijakunta Schildtin lukion opiskelijakunta